O gotowaniu, życiu i nie tylko:

Drób

czwartek, 27 września 2012

Składniki:

  • mięso mielone z kurczaka
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • pół puszki fasoli czerwonej
  • pół puszki groszku konserwowego
  • chili do smaku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól.pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • woda ok 2,5szklanki
  • szczypior do dekoracji

Przygotowanie:

Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy.Mięso mielone solimy,pieprzymy dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy.Wrzucamy doprawione mięso do garnka razem z cebulą i podsmażamy dalej.Mieszamy co jakiś czas aby mięso nam nie przywarło do dna.Następnie dodajemy koncentrat,kukurydzę,fasolę,groszek,kostkę rosołową i wodę ok 2,5szklanki.Gotujemy na wolnym ogniu ok 20minut aby nam się sos zredukował.Na sam koniec doprawiamy do smaku według uznania.Jeżeli sos nie zgęstnieje to można go zagęścić ciut mąką ziemniaczaną z wodą. Gotowe

12:21, kabaciatka24 , Drób
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 września 2012

Kurczę jaka jest dziś beznadziejna pogoda taka barowa:((( Spać mi się chce cały dzień i snuję się po mieszkaniu. A tu przyszło mi oczywiście obiad dla męża ugotować. Co by tu zrobić? Postanowiłam zrobić roladki z indyka już je kiedyś robiłam i są pyszne w tym sosie. No,ale cóż wracając do pogody mam nadzieję,że jeszcze powrócą do nas ciepłe dni,a wy jak myślicie? 

Składniki:

  • 5 szt filetu z indyka pokrojonego w plastry
  • 1 serek topiony dowolny smak
  • papryka konserwowa
  • sól,pieprz
  • pół marchewki
  • przecier pomidorowy w kartoniku
  • 1,5 szklanki zimnej wody
  • 1,5 kostki rosołowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki powideł
  • szczypta bazylii

Przygotowanie:

Rozbijamy indyka na cienkie plasterki solimy i oprószamy pieprzem.Układamy kawałek serka,papryki zwijamy i spinamy wykałaczkami. Następnie panierujemy je w mące i obsmażamy je lewa prawa na maśle. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Robimy teraz sos. Wlewamy przecier pomidorowy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy kostki rosołowe,cukier, powidła, sól, pieprz i bazylię i zagotowujemy.Takim sosem zalewamy roladki.Ścieramy marchew na grubych oczkach i posypujemy sos. Wkładamy do piekarnika na 40 minut pod folią aluminiową. Sos powinien smakować słodko kwaśno.

19:08, kabaciatka24 , Drób
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 11 września 2012

Dziś na obiad była papryka faszerowana mięsem mielonym z dodatkami oto przepis.

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 3 papryki najlepiej czerwone są słodsze
  • szczypiorek
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ser żółty
  • pół papryki pokrojonej w kosteczkę
  • przyprawa do kurczaka, sol, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki ugotowanego ryżu

Przygotowanie:

Papryki przekrawamy na pól lub wzdłuż i myjemy. Mielimy mięso, mielimy również cebulę, dodajemy przyprawy według uznania. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy. Połówkę papryki kroimy w kosteczkę i dodajemy do farszu. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach, szczypiorek kroimy drobniutko, ser żółty ścieramy również na tarce jarzynowej na grubych oczkach i dodajemy  wszystko do  farszu. Dodajemy też ugotowany ryż. Mieszamy i faszerujemy papryki. Pieczemy ok 1 godziny w 180stopni. 5 minut przed  wyjęciem posypujemy papryki resztą żółtego sera. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

1) Składniki do farszu przed wymieszaniem

2) Farsz już wymieszany i gotowy do faszerowania papryk

3) papryki już nafaszerowane i gotowe do pieczenia

4) Już gotowa:))


23:01, kabaciatka24 , Drób
Link Komentarze (1) »
Durszlak.pl