O gotowaniu, życiu i nie tylko:

Sosy

czwartek, 20 września 2012

Dzisiaj taki przepis na sos pieczarkowy w sumie jest on uniwersalny.Pasuje do pulpetów,pieczeni,kotletów i makaronów.Przepis pochodzi z pracy często go robiliśmy i ludzie bardzo go lubili często się pytając o niego:)

Składniki:

  • pieczarki
  • mniej niż pół szklanki śmietany kremówki
  • pół kostki rosołowej
  • pieprz najlepiej biały
  • cebula średnia
  • pół łyżki masła
  • pól szklanki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Kroimy cebulę w drobną kosteczkę,pieczarki też kroimy drobniej i podsmażamy na niewielkiej ilości masła.Gdy mamy podsmażone pieczarki z cebulą dodajemy wodę,kostkę i śmietanę.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 2 minut.Robimy zawiesinę z mąki i wody.Zagęszczamy i znów gotujemy ok 2 minut. Gotowe

11:33, kabaciatka24 , Sosy
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 06 września 2012

W pracy kiedyś robiliśmy kilka rodzai sosów czosnkowych to z koperkiem, to z oregano, to ze szczypiorkiem itp. Postaram się przybliżyć i pokazać przepisy na te sosy. Oczywiście ja jestem fanką sosu czosnkowego i każdy jest pyszny. Pierwszy jest z koperkiem.

Składniki:

  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki z czubkiem majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • koperek
  • pół łyżeczki cukru
  • mleko opcjonalnie jeżeli ktoś woli rzadszy można mlekiem go rozcieńczyć
  • czosnek świeży!!!
  • tak ok 2 średnich ząbków

 

Przygotowanie:

Wrzucamy wszystko do jednej miseczki, koper kroimy wrzucamy do miski i przeciskamy czosnek przez praskę. Wszystko razem mieszamy najlepiej trzepaczką żeby nie było grudek i wstawiamy do lodówy na ok 30min żeby się przegryzł:)


22:19, kabaciatka24 , Sosy
Link Dodaj komentarz »
Durszlak.pl