O gotowaniu, życiu i nie tylko:

Wieprzowinka

czwartek, 06 września 2012

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • garść grzybów
  • sól, pieprz, majeranek
  • pół kostki rosołowej
  • sos sojowy grzybowy ok 3 łyżek( ale nie koniecznie)
  • śmietana kremówka ok pół szklanki
  • cebula

Przygotowanie:

Nacieramy dzień wcześniej szynkę solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy w naczyniu na drugi dzień, potem płuczemy grzyby i namaczamy w 3 szklankach zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia pieczemy szynkę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia,aż szynka będzie miękka.Gdy nam się szynka już upiecze i wystygnie kroimy ją na plastry ok 0,5cm. Grzyby gotujemy,aż będą miękkie w tej samej wodzie co je moczyliśmy. Ja gotowałam je 45 minut na wolnym ogniu. Na maśle zeszklić cebulę i dodać do grzybów. Następnie dodać pół kostki rosołowej,sos sojowy grzybowy, pieprz i sól do smaku proszę uważajcie na sól ponieważ sos sojowy sam w sobie jest słonawy i kostka rosołowa też.Na końcu dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok 3 minut. Jeżeli sos nam nie stężeje to zagęszczamy mąką. Gdy mamy już gotowy sos polewamy szynkę sosem i podajemy z ziemniakami lub tak jak ja podałam z makaronem ryżowym:)

16:58, kabaciatka24 , Wieprzowinka
Link Dodaj komentarz »
Durszlak.pl