O gotowaniu, życiu i nie tylko:
Kategorie: Wszystkie | Ciasta i ciasteczka | Drób | Inne | Koktajle | Pizza | Sosy | Wieprzowinka | surówki i sałatki:)
RSS

Ciasta i ciasteczka

piątek, 21 września 2012

Składniki:

  • kostka miękkiego masła
  • niecała szklanka cukru
  • garść wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • maliny ok pół szklanki

Przygotowanie:

Ucieramy miękkie masło z cukrem.Następnie dodajemy po jednym jaju i ucieramy dalej.Do masy dodajemy mąkę,cukier waniliowy,proszek do pieczenia,kakao i nadal miksujemy,aż się składniki wymieszają.Na końcu wrzucamy maliny i mieszamy.Wlewamy ciasto na kwadratową blaszkę i na końcu posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi.Pieczemy 180 stopni ok 50 minut.

poniedziałek, 17 września 2012

Dzisiaj przepis na pyszne ciasto z truskawkami po prostu jest ono najlepsze jakie jadłam z tych najprostrzych ciach:) tak więc przepis nie jest mój tylko z Kotlecika:)

Składniki:

  • kostka masła miękkiego
  • nie cała szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki maki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki, ale można dodać inne owoce

Przygotowanie:

Ucieramy miękkie masło z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Do tej masy dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i miksujemy. Pieczemy w 180 stopni i ok 50 minut. Na ciasto można posypać kruszonkę jak kto woli.Ciasto jest na kwadratową blaszkę.

piątek, 07 września 2012

Ostatnio mojego męża siostra gdzieś wyszperała jakiś przepis z netu na taką szarlotkę sypaną z kaszą manną. Powiem szczerze jakoś nie byłam dobrze do niej nastawiona, a tu gdy ja upiekła i ją spróbowałam zmieniłam zdanie.Ona jest przepyszna!!!! Ja osobiście nie przepadam za ciastami z jabłkami,ale ta jest wyjątkiem i taka jeszcze inna:) Tak więc postanowiłam się podzielić z wami tym przepisem. Przepis pochodzi od pewnej Pauliny z Kotlet.tv. Mój mąż mówi,że to najlepsza szarlotka jaką jadł. Naprawdę polecam jest ona strasznie prosta i szybka:)

Składniki:

  • 1,5kg jabłek najlepiej antonówek
  • łyżeczka cynamonu
  • 100g masła lub margaryny tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecała szklanka cukru
  • szklanka kaszy manny i mąki

Przygotowanie:

Wsypujemy do miski kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i cukier i mieszamy. Ścieramy obrane jabłka na tarce jarzynowej na grubych oczkach, odciskamy lekko z nadmiaru wody i dodajemy do jabłek cynamon i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia tylko dno. Półprodukt sypki dzielimy na 3 części. Pierwszą sypiemy na tortownicę ,na to kawałki masła,na to jabłka i powtarzamy czynność. Muszą być dwie warstwy jabłek. Inaczej to jak Paulina pisze ma być tak: Suche, masło,jabłka,suche masło,jabłka, suche,masło. na wierzch można więcej dać masła wtedy jest taka złocista:) Pieczemy w 190 stopni i ok 1 godziny.

poniedziałek, 03 września 2012

Ostatnim czasem zrobiłam muffinki. Jedne są zwykłe z łezkami czekoladowymi,drugie są z kakao i łezkami no i trzecie są pomarańczowe też z łezkami. Muffinki wyszły bardzo smaczne, puszyste i miękkie. Przepis zaczerpnełam od Kotlet.tv

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • ja dałam do pomarańczowych muffinek barwnik spożywczy pomarańczowy, ale nie musicie dawać.
  • kakao
  • łezki czekoladowe do zapiekania

 

Przygotowanie:

Wsypujemy wszystkie składniki do miski i miksujemy lub mieszamy łyżką. Dzielimy ciasto na 3 części jeśli chcemy każdą część w innym smaku i kolorze. Do pierwszej dodajemy same łezki. Do drugiej dajemy łezki i kakao . Do trzeciej dajemy łezki i barwnik spożywczy. Wlewamy ciasto z jednej części do foremki na muffinki i zapiekamy przez około 25 minut w 180 stopni. Pamiętajmy żeby ciasta do formy nalać w 2/3 formy.


 

 

 

 

 


środa, 29 sierpnia 2012

Już mąż mnie męczył o jabłecznik i w końcu wymęczył oto i on. Przepis pochodzi od mojej znajomej. Kiedyś nie nawidziłam robić szarlotek bo nie będę się męczyła z ciastem kruchym i tyle! Ale to się zmieniło odkąd weszłam w posiadanie tego oto przepisu. Szybko i prosto!


Składniki:

  • 1 kg jabłek ja użyłam antonówek
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5łyżeczki cynamonu
  • 1,5łyżeczki cukru waniliowego

 

Przygotowanie:

Obieramy jabłka i ścieramy na grubych oczkach na tarce dodajemy cynamon mieszamy i odstawiamy.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło musi mieć temperaturę pokojową tak samo jak i jajka. Do masła dodajemy po jednym jajku i mixujemy. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,a na to lekko odciśnięte jabłka drugą część ciasta też wlewamy na jabłka i rozsmarowujemy i wkładamy do piekarnika na około 50minut i 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem. Ciasto jest na taką długą prostokąntną blaszkę.


 


Durszlak.pl