O gotowaniu, życiu i nie tylko:
wtorek, 11 września 2012

Dziś na obiad była papryka faszerowana mięsem mielonym z dodatkami oto przepis.

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 3 papryki najlepiej czerwone są słodsze
  • szczypiorek
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ser żółty
  • pół papryki pokrojonej w kosteczkę
  • przyprawa do kurczaka, sol, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki ugotowanego ryżu

Przygotowanie:

Papryki przekrawamy na pól lub wzdłuż i myjemy. Mielimy mięso, mielimy również cebulę, dodajemy przyprawy według uznania. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy. Połówkę papryki kroimy w kosteczkę i dodajemy do farszu. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej na grubych oczkach, szczypiorek kroimy drobniutko, ser żółty ścieramy również na tarce jarzynowej na grubych oczkach i dodajemy  wszystko do  farszu. Dodajemy też ugotowany ryż. Mieszamy i faszerujemy papryki. Pieczemy ok 1 godziny w 180stopni. 5 minut przed  wyjęciem posypujemy papryki resztą żółtego sera. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

1) Składniki do farszu przed wymieszaniem

2) Farsz już wymieszany i gotowy do faszerowania papryk

3) papryki już nafaszerowane i gotowe do pieczenia

4) Już gotowa:))


23:01, kabaciatka24 , Drób
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 10 września 2012

Dziś taka lekka przekąska z cukinii i pomidorka. Tak sobie pomyślałam żeby może zrobić taką przekąskę w gorący dzień kiedy się za bardzo nie chce nic jeść, a takie warzywko w sam raz:)

Składniki:

  • 1 cukinia
  • czosnek granulowany
  • vegeta
  • 1 pomidor

Przygotowanie:

Myjemy cukinię i kroimy obieraczką wzdłuż na cieniutkie plasterki. Przyprawiamy cukinię czosnkiem,vegetą szczyptę i to z jednej strony i pieczemy na grillu lub na patelni na minimalnej ilości oliwy. Ja użyłam oliwy z oliwek. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i układamy na talerzu i dekorujemy.


piątek, 07 września 2012

Ostatnio mojego męża siostra gdzieś wyszperała jakiś przepis z netu na taką szarlotkę sypaną z kaszą manną. Powiem szczerze jakoś nie byłam dobrze do niej nastawiona, a tu gdy ja upiekła i ją spróbowałam zmieniłam zdanie.Ona jest przepyszna!!!! Ja osobiście nie przepadam za ciastami z jabłkami,ale ta jest wyjątkiem i taka jeszcze inna:) Tak więc postanowiłam się podzielić z wami tym przepisem. Przepis pochodzi od pewnej Pauliny z Kotlet.tv. Mój mąż mówi,że to najlepsza szarlotka jaką jadł. Naprawdę polecam jest ona strasznie prosta i szybka:)

Składniki:

  • 1,5kg jabłek najlepiej antonówek
  • łyżeczka cynamonu
  • 100g masła lub margaryny tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecała szklanka cukru
  • szklanka kaszy manny i mąki

Przygotowanie:

Wsypujemy do miski kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i cukier i mieszamy. Ścieramy obrane jabłka na tarce jarzynowej na grubych oczkach, odciskamy lekko z nadmiaru wody i dodajemy do jabłek cynamon i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia tylko dno. Półprodukt sypki dzielimy na 3 części. Pierwszą sypiemy na tortownicę ,na to kawałki masła,na to jabłka i powtarzamy czynność. Muszą być dwie warstwy jabłek. Inaczej to jak Paulina pisze ma być tak: Suche, masło,jabłka,suche masło,jabłka, suche,masło. na wierzch można więcej dać masła wtedy jest taka złocista:) Pieczemy w 190 stopni i ok 1 godziny.

czwartek, 06 września 2012

W pracy kiedyś robiliśmy kilka rodzai sosów czosnkowych to z koperkiem, to z oregano, to ze szczypiorkiem itp. Postaram się przybliżyć i pokazać przepisy na te sosy. Oczywiście ja jestem fanką sosu czosnkowego i każdy jest pyszny. Pierwszy jest z koperkiem.

Składniki:

  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki z czubkiem majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • koperek
  • pół łyżeczki cukru
  • mleko opcjonalnie jeżeli ktoś woli rzadszy można mlekiem go rozcieńczyć
  • czosnek świeży!!!
  • tak ok 2 średnich ząbków

 

Przygotowanie:

Wrzucamy wszystko do jednej miseczki, koper kroimy wrzucamy do miski i przeciskamy czosnek przez praskę. Wszystko razem mieszamy najlepiej trzepaczką żeby nie było grudek i wstawiamy do lodówy na ok 30min żeby się przegryzł:)


22:19, kabaciatka24 , Sosy
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • garść grzybów
  • sól, pieprz, majeranek
  • pół kostki rosołowej
  • sos sojowy grzybowy ok 3 łyżek( ale nie koniecznie)
  • śmietana kremówka ok pół szklanki
  • cebula

Przygotowanie:

Nacieramy dzień wcześniej szynkę solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy w naczyniu na drugi dzień, potem płuczemy grzyby i namaczamy w 3 szklankach zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia pieczemy szynkę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia,aż szynka będzie miękka.Gdy nam się szynka już upiecze i wystygnie kroimy ją na plastry ok 0,5cm. Grzyby gotujemy,aż będą miękkie w tej samej wodzie co je moczyliśmy. Ja gotowałam je 45 minut na wolnym ogniu. Na maśle zeszklić cebulę i dodać do grzybów. Następnie dodać pół kostki rosołowej,sos sojowy grzybowy, pieprz i sól do smaku proszę uważajcie na sól ponieważ sos sojowy sam w sobie jest słonawy i kostka rosołowa też.Na końcu dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok 3 minut. Jeżeli sos nam nie stężeje to zagęszczamy mąką. Gdy mamy już gotowy sos polewamy szynkę sosem i podajemy z ziemniakami lub tak jak ja podałam z makaronem ryżowym:)

16:58, kabaciatka24 , Wieprzowinka
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 03 września 2012

Ostatnim czasem zrobiłam muffinki. Jedne są zwykłe z łezkami czekoladowymi,drugie są z kakao i łezkami no i trzecie są pomarańczowe też z łezkami. Muffinki wyszły bardzo smaczne, puszyste i miękkie. Przepis zaczerpnełam od Kotlet.tv

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • ja dałam do pomarańczowych muffinek barwnik spożywczy pomarańczowy, ale nie musicie dawać.
  • kakao
  • łezki czekoladowe do zapiekania

 

Przygotowanie:

Wsypujemy wszystkie składniki do miski i miksujemy lub mieszamy łyżką. Dzielimy ciasto na 3 części jeśli chcemy każdą część w innym smaku i kolorze. Do pierwszej dodajemy same łezki. Do drugiej dajemy łezki i kakao . Do trzeciej dajemy łezki i barwnik spożywczy. Wlewamy ciasto z jednej części do foremki na muffinki i zapiekamy przez około 25 minut w 180 stopni. Pamiętajmy żeby ciasta do formy nalać w 2/3 formy.


 

 

 

 

 


czwartek, 30 sierpnia 2012

Dziś dodaję przepis na pyszną surówkę z mandarynką  w zalewie i jabłkami. W sam raz do obiadu. Mojego męża siostra uwielbia surówki z marchewki i same je wcina. Jest wiele wersji surówek z marchewki na ostro z chrzanem, z brzoskwinią, ananasem,śmietaną itp. Postaram się jakoś publikować te przepisy. Przepisy posiadam z mojej pracy z kuchni gdzie kiedyś pracowałam w Lunch barze:)

Składniki:

  • 5 marchewek obranych
  • 2 jabłka
  • puszka mandarynek w zalewie, ale mogą być i świeże
  • łyżeczka soku z cytryny ja użyłam takiej zalewy z cytryny firmy Rolnik
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki płaskie cukru

Przygotowanie:

Marchewkę ścieramy na średnich oczkach na tarce jarzynowej. Dodajemy starte jabłka na tarce o grubszych oczkach. Następnie dajemy sok z cytryny, mandarynki, oliwę i cukier i wszystko razem mieszamy rękoma,aby marchew sok puściła i wtedy nie będzie sucha lecz soczysta.

 

 

środa, 29 sierpnia 2012

Już mąż mnie męczył o jabłecznik i w końcu wymęczył oto i on. Przepis pochodzi od mojej znajomej. Kiedyś nie nawidziłam robić szarlotek bo nie będę się męczyła z ciastem kruchym i tyle! Ale to się zmieniło odkąd weszłam w posiadanie tego oto przepisu. Szybko i prosto!


Składniki:

  • 1 kg jabłek ja użyłam antonówek
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5łyżeczki cynamonu
  • 1,5łyżeczki cukru waniliowego

 

Przygotowanie:

Obieramy jabłka i ścieramy na grubych oczkach na tarce dodajemy cynamon mieszamy i odstawiamy.Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło musi mieć temperaturę pokojową tak samo jak i jajka. Do masła dodajemy po jednym jajku i mixujemy. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,a na to lekko odciśnięte jabłka drugą część ciasta też wlewamy na jabłka i rozsmarowujemy i wkładamy do piekarnika na około 50minut i 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem. Ciasto jest na taką długą prostokąntną blaszkę.


 


wtorek, 28 sierpnia 2012

Paczajcie  jakie mam malinki prosto z ogródka sezon malinowy wciąż trwa, aż do przymrozków mniam mniam:) Zamierzam zrobić w najbliższym czasie muffinki z malinami. Kupiłam sobie ostatnio taką nową formę silikonową na muffiny i osobiście jeszcze z niej nie korzystałam zobaczymy co jest warta:)




16:08, kabaciatka24 , Inne
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Dziś zrobiłam dla mojej córeczki taki oto koktajl malinowy z bitą śmietaną. Podobno pyszny, nic w nim trudnego nie ma, a za to jaki pyszny:)

Składniki:

  • pół szklanki śmietany kremówki
  • maliny
  • cukier puder
  • limonka do dekoracji i posypka waflowa
  • mleko ok 100ml
  • jogurt naturalny ok 50ml

Przygotowanie:

Maliny umyć, wrzucić do blendera, dodać mleko, jogurt naturalny, cukier puder, aby nie był koktajl kwaśny jak kto lubi  i wszystko razem zmiksować. Przelać do szklanek i ubić kremówkę i podać śmietanę na wierzch koktajlu no i udekorować według uznania:)


23:06, kabaciatka24 , Koktajle
Link Komentarze (4) »
Durszlak.pl