O gotowaniu, życiu i nie tylko:
środa, 07 listopada 2012

Dzisiaj moja mała Maja wstała o 7 rano, a dlaczego tak wcześnie?? Dlatego bo chyba wyczuła ,że przyjechała jej kochana ciociunia z dziadkiem:) Przyjechali wczoraj o godzinie 24:00 i Maja nie widziała się z ciociunią. Szkoda,że tylko na chwilę przyjechali bo dziś rano już odjechali o 7:00 bo mieli jakieś sprawy do załatwienia w Krakowie. Dałam Majeczce śniadanko pyszne kanapeczki z dżemikiem i herbatką. Zjadła aż jej się uszy trzęsły. O godzinie 10 położyłam ją spać i mam teraz kilka godzin dla siebie:)

10:00, kabaciatka24 , Inne
Link Komentarze (1) »
czwartek, 27 września 2012

Składniki:

  • mięso mielone z kurczaka
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • pół puszki fasoli czerwonej
  • pół puszki groszku konserwowego
  • chili do smaku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól.pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • woda ok 2,5szklanki
  • szczypior do dekoracji

Przygotowanie:

Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy.Mięso mielone solimy,pieprzymy dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy.Wrzucamy doprawione mięso do garnka razem z cebulą i podsmażamy dalej.Mieszamy co jakiś czas aby mięso nam nie przywarło do dna.Następnie dodajemy koncentrat,kukurydzę,fasolę,groszek,kostkę rosołową i wodę ok 2,5szklanki.Gotujemy na wolnym ogniu ok 20minut aby nam się sos zredukował.Na sam koniec doprawiamy do smaku według uznania.Jeżeli sos nie zgęstnieje to można go zagęścić ciut mąką ziemniaczaną z wodą. Gotowe

12:21, kabaciatka24 , Drób
Link Dodaj komentarz »
środa, 26 września 2012

Składniki:

  • 3,5szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • opakowanie suszonych drożdży 7g(instant)

Na sos do pizzy bazowy:

  • puszka pokrojonych pomidorów z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oregano
  • sól,cukier
  • łyżeczka bazylii

Przygotowanie:

Wsypujemy mąkę do miski,drożdże,sól,dodajemy oliwę,wodę i wyrabiamy ciasto ok 8 minut.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Aby przygotować sos do pizzy wrzucamy pomidory do rondelka,przeciśnięty czosnek,oliwę,oregano i podsmażamy,aż pomidory się rozlecą.Gdy mamy już konsystencję sosu dodajemy na końcu bazylię i doprawiamy do smaku.Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki rozciągamy na kształt koła,smarujemy ciut oliwą i wlewamy trochę sosu bazowego na pizze.Dodatki układamy według uznania.Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ciut oliwką aby pizza nam nie przywarła.Pieczemy ok 20 minut w 180stopni. 

13:39, kabaciatka24 , Pizza
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 24 września 2012

Ach ach..... uwielbiam tą wersję sałatki brokułowej.Niby nic,a takie dobre:) Przepis pochodzi oczywiście z pracy gdzie robiłam różnego rodzaju sałatki i surówki:)

Składniki:

  • 1 świeży brokuł lub mrożony
  • 3 lub 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 pomidory mogą być również koktajlowe
  • 3 łyżki majonezu
  • jogurt naturalny mały
  • świeży czosnek ok 2 ząbków
  • sól,pieprz
  • pół łyżeczki cukru
  • pół ogórka

Przygotowanie:

Gotujemy brokuły w osolonej wodzie,aż będą miękkie,odcedzamy i układamy na półmisku.Następnie kroimy pomidory,jajka i ogórka w ósemki i układamy warstwowo na brokułach.Robimy sos czosnkowy.Majonez,jogurt naturalny mieszamy,dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę,szczyptę soli,pieprzu,cukier i mieszamy.Sałatkę polewamy sosem i gotowe.

piątek, 21 września 2012

Składniki:

  • kostka miękkiego masła
  • niecała szklanka cukru
  • garść wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • maliny ok pół szklanki

Przygotowanie:

Ucieramy miękkie masło z cukrem.Następnie dodajemy po jednym jaju i ucieramy dalej.Do masy dodajemy mąkę,cukier waniliowy,proszek do pieczenia,kakao i nadal miksujemy,aż się składniki wymieszają.Na końcu wrzucamy maliny i mieszamy.Wlewamy ciasto na kwadratową blaszkę i na końcu posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi.Pieczemy 180 stopni ok 50 minut.

czwartek, 20 września 2012

Dzisiaj taki przepis na sos pieczarkowy w sumie jest on uniwersalny.Pasuje do pulpetów,pieczeni,kotletów i makaronów.Przepis pochodzi z pracy często go robiliśmy i ludzie bardzo go lubili często się pytając o niego:)

Składniki:

  • pieczarki
  • mniej niż pół szklanki śmietany kremówki
  • pół kostki rosołowej
  • pieprz najlepiej biały
  • cebula średnia
  • pół łyżki masła
  • pól szklanki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Kroimy cebulę w drobną kosteczkę,pieczarki też kroimy drobniej i podsmażamy na niewielkiej ilości masła.Gdy mamy podsmażone pieczarki z cebulą dodajemy wodę,kostkę i śmietanę.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 2 minut.Robimy zawiesinę z mąki i wody.Zagęszczamy i znów gotujemy ok 2 minut. Gotowe

11:33, kabaciatka24 , Sosy
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 września 2012

Dzisiaj wstałam o godzinie 11:30 ale sobie pospałam, a raczej córka dała mi pospać:)) Tylko szkoda bo tyle dnia stracone i człowiek taki rozbity chodzi. No dzisiaj obiadu nie muszę robić zostało mi z wczoraj:) Na dworze strasznie wieje głowy chce pourywać i do tego zimno jest brrr... Ja nie lubię jak jest zimno jestem ciepłolubna. Pokażę wam mój przydomek,a raczej roślinki malinki, gruszki w tym roku mam obfite,ale lipa bo zanim dojrzeją to gniją na drzewie ale i tak kilka jest do zjedzenia. Jabłonki aż się uginają od jabłek dlatego co po chwila jest u nas szarlotka. Zresztą sami zobaczcie:))

Moje malinki:)

Moje jabłka,aż się gałęzie uginają:)


Moja gruszka:)

Moje śmierdziuszki:)

I takie nie pamiętam ich nazwy:)



14:06, kabaciatka24 , Inne
Link Komentarze (1) »
wtorek, 18 września 2012

Składniki:

  • kiszona kapusta
  • 3 jabłka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • cukier
  • pieprz
  • 2 średnie marchewki

Przygotowanie:

Odciskamy kapustę z nadmiaru soku i kroimy ja w kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach na tarce jarzynowej i dodajemy do kapustki. Kroimy cebulę w drobną kosteczkę i również dodajemy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Pieprzymy, cukrzymy i dodajemy olej i mieszamy najlepiej rękoma i mocniej wyciskając sok z kapusty. Wtedy jest taka soczysta i nie sucha.

poniedziałek, 17 września 2012

Dzisiaj przepis na pyszne ciasto z truskawkami po prostu jest ono najlepsze jakie jadłam z tych najprostrzych ciach:) tak więc przepis nie jest mój tylko z Kotlecika:)

Składniki:

  • kostka masła miękkiego
  • nie cała szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki maki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki, ale można dodać inne owoce

Przygotowanie:

Ucieramy miękkie masło z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Do tej masy dodajemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i miksujemy. Pieczemy w 180 stopni i ok 50 minut. Na ciasto można posypać kruszonkę jak kto woli.Ciasto jest na kwadratową blaszkę.

czwartek, 13 września 2012

Kurczę jaka jest dziś beznadziejna pogoda taka barowa:((( Spać mi się chce cały dzień i snuję się po mieszkaniu. A tu przyszło mi oczywiście obiad dla męża ugotować. Co by tu zrobić? Postanowiłam zrobić roladki z indyka już je kiedyś robiłam i są pyszne w tym sosie. No,ale cóż wracając do pogody mam nadzieję,że jeszcze powrócą do nas ciepłe dni,a wy jak myślicie? 

Składniki:

  • 5 szt filetu z indyka pokrojonego w plastry
  • 1 serek topiony dowolny smak
  • papryka konserwowa
  • sól,pieprz
  • pół marchewki
  • przecier pomidorowy w kartoniku
  • 1,5 szklanki zimnej wody
  • 1,5 kostki rosołowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki powideł
  • szczypta bazylii

Przygotowanie:

Rozbijamy indyka na cienkie plasterki solimy i oprószamy pieprzem.Układamy kawałek serka,papryki zwijamy i spinamy wykałaczkami. Następnie panierujemy je w mące i obsmażamy je lewa prawa na maśle. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Robimy teraz sos. Wlewamy przecier pomidorowy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy kostki rosołowe,cukier, powidła, sól, pieprz i bazylię i zagotowujemy.Takim sosem zalewamy roladki.Ścieramy marchew na grubych oczkach i posypujemy sos. Wkładamy do piekarnika na 40 minut pod folią aluminiową. Sos powinien smakować słodko kwaśno.

19:08, kabaciatka24 , Drób
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl