O gotowaniu, życiu i nie tylko:
Blog > Komentarze do wpisu

Sos pieczarkowo-śmietanowy

Dzisiaj taki przepis na sos pieczarkowy w sumie jest on uniwersalny.Pasuje do pulpetów,pieczeni,kotletów i makaronów.Przepis pochodzi z pracy często go robiliśmy i ludzie bardzo go lubili często się pytając o niego:)

Składniki:

  • pieczarki
  • mniej niż pół szklanki śmietany kremówki
  • pół kostki rosołowej
  • pieprz najlepiej biały
  • cebula średnia
  • pół łyżki masła
  • pól szklanki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Kroimy cebulę w drobną kosteczkę,pieczarki też kroimy drobniej i podsmażamy na niewielkiej ilości masła.Gdy mamy podsmażone pieczarki z cebulą dodajemy wodę,kostkę i śmietanę.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok 2 minut.Robimy zawiesinę z mąki i wody.Zagęszczamy i znów gotujemy ok 2 minut. Gotowe

czwartek, 20 września 2012, kabaciatka24

Polecane wpisy

  • Poranna pobódka:)

    Dzisiaj moja mała Maja wstała o 7 rano, a dlaczego tak wcześnie?? Dlatego bo chyba wyczuła ,że przyjechała jej kochana ciociunia z dziadkiem:) Przyjechali wczor

  • Burrito z ryżem

    Składniki: mięso mielone z kurczaka pół puszki kukurydzy konserwowej pół puszki fasoli czerwonej pół puszki groszku konserwowego chili do smaku 4 łyżki koncentr

  • Sos czosnkowy numer 1

    W pracy kiedyś robiliśmy kilka rodzai sosów czosnkowych to z koperkiem, to z oregano, to ze szczypiorkiem itp. Postaram się przybliżyć i pokazać przepisy na te

Durszlak.pl